Kuchnia

Palce lizać!

6 dużych absolutnie czekoladowych muffinów (składniki):

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody

1 tabliczka gorzkiej czekolady (min.60% kakao)
1/4 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru
4 łyżki śmietany (użyłam tej o zawartości tłuszczu 18%)
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki Nutelli

Czekoladę połamać, odłożyć 6 kostek, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej, lekko przestudzonej czekolady dodać olej, miód, cukier, śmietanę oraz jajo i żółtko. Wymieszać na gładką, balsamiczną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać czekoladową masę i dobrze połączyć wszystkie składniki. Dodać Nutellę i ponownie wymieszać. Rozłożyć do papilotek. Piec ok.20-23 minut w temperaturze 180°C.
W gorące muffiny wetknąć po kostce czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation