Kuchnia

PRZETWORY

Sałatka ogórkowa z papryką

Składniki:
ogórki gruntowe (2kg)
papryka kolorowa (1kg)
cebula (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie, papryka czerwona, kurkuma)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli



Przygotowanie:
Ogórki (ze skórką) kroimy na plasterki, cebulę kroimy w półplasterki lub drobniej, oczyszczoną paprykę kroimy w paseczki (ok. 2-3cm długości). Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy według uznania i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nakładamy do słoików.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiczki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 10 minut.



Wskazówki i ciekawostki:

Sałatkę można doprawiać na różne sposoby, może być wersja tylko z pieprzem, albo z pieprzem i mieloną słodką papryką, można dodać mielone chili, zioła prowansalskie, możecie kombinować po kilka słoików z różnymi przyprawami.

Kurkuma – niezastąpiona przy słoikach, dodaje sałatkom fajnych kolorów. Przykładowo najtańsza z papryk to papryka biała, w sałatkach wygląda nieciekawie, ale już zabarwiona kurkumą jest super i najczęściej ją do sałatek dodaje.

Proporcje sałatki dowolne, można dodać mniej lub więcej cebuli, papryki, to jest nieważne, każda będzie smaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation