Ogród

Ogród

Ogrody Ziołowe:
Ziele oliwne, wspaniała przyprawa, w Polsce mało znana, ale już niedługo mam nadzieję:)
Długie, wąskie niczym igiełki listki tego zioła posiadają niezwykle aromatyczny zapach czarnych oliwek. Drobno posiekane używane są w kuchni południowej, przy wszelkich włoskich potrawach. Jako pesto idealnie pasują do makaronu, stosowane w marynatach do sałatek. Stanowią przyprawę wielu dań rybnych, owoców morza, mięs. Ziele oliwne wchodzi w skład ziołowych sosów, dipów i zup.
Osobiście dodaję santolinę do bardzo wielu potraw, poczynając od chleba z twarożkiem czy wedliną, po dania z ryb i mięs ( jako farsz lub marynata). Podczas gotowania uwalnia swój niesamowity aromat oliwek, dlatego nie wyobrażam sobie już dziś zupy rybnej bez tego zioła, tak samo jak piergów ruskich czy placków ziemniaczanych. Gałązki ziela oliwnego można dodawać do oliwy, wzbogacając jej smak i aromat. W naszym klimacie niestety nie przeżyje zimy na dworze, natomiast w domu na parapecie będzie nam służyło przez miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation