Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

wiśniowa pokusa

ciasto:

3 szklanki maki
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:

5 białek
1 szklanka cukru
płatki migdałowe

galaretka:

2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego (ja dałam kompot)
2 szklanki wody
wiśnie

bita śmietana:

0,5 l śmietany kremówki 30% (do ubijania)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody



z podanych składników zagnieść ciasto (będzie kleić się do rąk, ale tak ma być). Podzielić na 2 części; jedną cześć wyłożyć na blachę 25x36 cm i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;

Przygotować pianę z białek, drugą cześć ciasta wyłożyć na blachę, a na ciasto dać pianę bezową i posypać płatkami migdałowymi, włożyć do piekarnika i piec ok.35-40 min w temp. 140st

Przygotować galaretkę - rozpuścić galaretki w 2 szkl. gorącej wody, dodać sok z wiśni odstawić do stężenia.

Na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie, a następnie zalać tężejącą galaretką, wstawic do lodówki.

Ubić śmietanę, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie; przestudzić i dodać do śmietany. Nałożyć na stężałą galaretkę, przykryć drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawić do lodówki - najlepiej na noc

źródło: http://mniam-mniam.bloog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation