Kuchnia

Gotowanie

Tort z musem malinowym i białą czekoladą
Składniki na jeden biszkopt ( W naszym przepisie należy upiec 2 biszkopty. Wystarczą one do obdzielenia 20-25 osób)

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach.

4. Wyłożyć do standardowej tortownicy i piec przez 30-35 minut w 180 stopniach (sprawdzamy, czy wbity drewniany patyczek jest suchy po wyciągnięciu z ciasta). Ostudzić i przekroić na 2 części. Analogicznie postąpić z drugim biszkoptem.



Masa z białej czekolady

200 g białej czekolady

300 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, rozpuścić i wystudzić.

2. Śmietankę ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż wyjdzie masło ). Po dwie łyżki śmietany wmieszać w czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Dodać czekoladę i żelatynę do reszty śmietany i starannie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.



Mus malinowy

250 g malin

300 ml śmietanki kremówki

5 łyżek cukru pudru ( można więcej- należy próbować, czy masa wystarczająco słodka)

4 łyżeczki żelatyny



1. Maliny zgnieść i przetrzeć przez sito.

2. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z przetartymi malinami.

3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać z malinowym pure. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.



Poncz

200 ml przegotowanej wody

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1. Wszystkie składniki ponczu dokładnie wymieszać.

2. Obydwa biszkopty przekroić na pół. Każdą warstwę nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć biszkopt, następnie 1/2 musu malinowego, kolejny biszkopt, masę z białej czekolady, biszkopt i znów mus malinowy. Wierzch tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny ( można w trakcie składania tortu opasać go specjalną obręczą do ciast, aby był stabilniejszy).

Dekoracja

około 100-150 g malin

100 ml śmietanki 30%

60 g czekolady gorzkiej

1. Maliny umyć i dokładnie osuszyć.

2. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, ostudzić.

3. Nałożyć czekoladę do rękawa cukierniczego lub tutki zrobionej z papieru do pieczenia i ozdobić tort. Udekorować wierzch malinami. Wstawić ponownie do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation