Kuchnia

Zupy

Krem z kukurydzy

1,5 szklanki wody lub bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
puszka kukurydzy konserwowej
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka tymianku
200 ml śmietanki 30%

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
Całość zalać wodą (wtedy dodać sól) lub bulionem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
Doprawić ostrą papryką, pieprzem, kuminem i tymiankiem.
Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić do smaku.
Wlać śmietankę i gotować jeszcze 5 minut.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/01/krem-z-kukurydzy.html#sthash.i2Fb0C4W.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation