DIY - zrób to sam

DIY

makaron z ostrymi pulpecikami

Składniki :

200g makaronu spaghetti,
400g mięsa mielonego wieprzowego,
4 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 papryczka chilli,
1 cebula,
1 puszka pomidorów w zalewie,
1 szklanka bulionu,
2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka tymianku,
olej do smażenia.


Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, drobną posiekaną papryczkę chilli, parmezan (3 łyżki), sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation