http://www.studiokuchnia.pl/2014/04/wegetarianskie-klopsiki-z-ciecierzycy/
50 minut | 4 porcje
Potrzebujesz
Sos pomidorowy
4 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka chili
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 puszki posiekanych pomidorów z sosem
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
Klopsiki
500 g suszonej ciecierzycy (moczonej przez noc)
1 kulka mozzarelli
1/2 wiązki bazylii
kilka gałązek oregano
600 ml oleju z orzechów ziemnych
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu cayenne
sól i świeżo mielony pieprz
Dodatki
500 g makaronu
parmezanu do posypania
Przygotowanie
Sos pomidorowy
Cebulę i czosnek obrać oraz pokroić na kawałki. Chilli przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki, pokroić. Podgrzać oliwę w garnku, dusić kawałki cebuli , czosnku i chilli przez 5 minut na średnim ogniu. Przepłukać pomidory i pokroić na duże kawałki .Dodać do garnka. Zalać białym winem i wrzucić świeże zioła. Dusić przez 10 minut pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy i posiekane pomidory. Umieścić pokrywkę na garnku i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Wyjąć liść laurowy i zmiksować sos.
Klopsiki
Odcedzić namoczoną ciecierzycę i wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do blendera oraz zmiksować. Dodać listki bazylii, oregano i mozzarellę oraz polać oliwą. Ponownie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Z masy uformować klopsiki.
Rozgrzać olej w garnku, kuleczki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać do sosu pomidorowego.
Wykończenie
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić, Rozdzielić po talerzach, polać sosem z klopsikami i posypać parmezanem. Smacznego.