Kuchnia

Fit

Owsiane ciasto ze śliwkami. Bez cukru, tłuszczu i mąki.

Składniki:
Ciasto
10 kopiastych łyżek płatków owsianych
2 łyżki ziaren lnu
2 łyżki melasy trzcinowej
15 łyżek gorącej wody
250 gramów chudego twarogu
szczypta cynamonu
ew. słodzik lub cukier
kilka śliwek
szczypta cynamonu

Posypka:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka melasy

Wykonanie:
Płatki owsiane, siemię lniane i melasę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny do napęcznienia. Dodałam twaróg i całość wymieszałam ręką. Skosztowałam surową masę i okazała się mało słodka, więc dodałam odrobinę słodzika do pieczenia.

Masę podzieliłam na dwie części. Foremkę o wymiarach 20 X 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia i ręką zmoczoną w zimnej wodzie wylepiłam na dnie połowę ciasta. Podpiekałam kilka minut. Na ciasto wysypałam drobno pokrojone śliwki, posypałam je odrobiną cynamonu, na górę nałożyłam resztę ciasta. Posypałam posypką z płatków owsianych (przepis poniżej).

Całość piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. pół godziny. kroiłam dopiero po wystudzeniu.

Polecam osobom na diecie i dbającym o zdrowe odżywianie.

Posypka.
Płatki owsiane uprażyłam na patelni, pod koniec prażenia dodałam 1 łyżkę melasy trzcinowej. Wystudziłam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation