Kuchnia

Dania z ryb

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
2 marchewki
1 cebula
20 dag kaszy kuskus
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
3-4 jaja
10 dag sera żółtego
1/2 pęczka szczypiorku
1 puszka kiełków sojowych
1 mały słoik majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Marchew ugotować i pokroić w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno pokroić. Jaja ugotować, obrać, oddzielić białko od żółtka i osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę ugotować wg przepisu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka i kiełki sojowe odcedzić.
W szklanym naczyniu układać składniki warstwami tak, by co drugą warstwę przełożyć niewielką ilością majonezu. Każdą warstwę doprawić do smaku. Wierzch sałatki przybrać dekoracyjnie.

UWAGA
Kolejność układania składników jest dowolna. Zależy od upodobań smakowych lub kolorystycznych. Tuńczyka można zastąpić pokrojonymi śledziami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation