Kuchnia

TORTY

Tort Czekoladowo - Śmietankowy z Musem Malinowym

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
150 g cukru
4 jajka
50 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu czekoladowego

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka, ciągle ucierając wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy
i ucieramy do połączenia się składników.
Formę o średnicy 26 cm* wykładamy papierem do pieczenia,
samo dno, boki smarujemy lekko masłem i posypujemy mąką.
Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gotowe wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie kroimy wzdłuż na 3 blaty.
Będą dość cienkie, starajcie się tak przeciąć, żeby ten na górze był najcieńszym.

Tort Czekoladowo - Śmietankowy 2 Tort Czekoladowo - Śmietankowy 3

Mus malinowy:

150 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g cukru
250 g mrożonych malin
10 g mąki ziemniaczanej

100 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym i 50 g malin.
50 ml soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku.
Gotujemy, ciągle mieszając około minuty.
Następnie delikatnie wsypujemy resztę malin i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki
250 serka mascarpone
50 g cukru

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Oddzielnie ucieramy mascarpone z cukrem.
Dodajemy do utartego bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

Ganche:

150 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady

Śmietanę podgrzewamy na palniku.
Odstawiamy i wsypujemy połamaną na kawałki czekoladę.
Mieszamy do rozpuszczenia się.

BTort Czekoladowo - Śmietankowy 4

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę musu malinowego.
Następnie połowę kremu śmietankowego i przykrywamy drugim blatem.
Na drugi blat nakładamy resztę musu malinowego i resztę kremu śmietankowego.
Przekładamy trzecim blatem.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wyciągamy i polewamy czekoladowym ganche.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

* polecam również użyć formy okrągłej o średnicy 20 cm,
biszkopt będzie wtedy wyższy, łatwiejszy przy przekrojeniu.

Tort Czekoladowo - Śmietankowy 5
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation