Kuchnia

TORTY

Torcik czekoladowy - kuchnia francuska

Składniki:
60 ml espresso
60 ml koniaku lub rumu
łyżka ekstraktu waniliowego
450 g czekolady gorzkiej w kawałkach
6 jajek
100 g cukru
miarka schłodzonej gęstej śmietany

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Natłuścić wysoką formę o śr. 25 cm i wyłożyć papierem. Zagotować czajnik wody. Przyszykować sobie brytfannę, w której zmieści się forma.
Umieścić kawę, rum, wanilię i czekoladę w rondlu i roztopić nad kąpielą wodną. Rozbić jajka do szklanej lub metalowej miski, wsypać cukier i ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą. Ubijać masę do trzykrotnego zwiększenia objętości i gęstości bitej śmietany. Potrwa to 10 min. W drugiej misce ubić śmietanę.
Wmieszać część czekolady do masy jajecznej. Dodać śmietanę i równo wymieszać. Wlać masę do formy. Włożyć formę do brytfanny i wstawić do piekarnika. Wlać gorącą wodę z czajnika do brytfanny do połowy wysokości formy.
Piec, aż ciasto stężeje, ok. godziny. Wyłączyć piekarnik, otworzyć i zostawić tak na 15 min. Wyjąć formę z piekarnika, pozostawiając ją w kąpieli wodnej przez 30 min. Wyjąć torcik z formy i wyłożyć na półmisek. Podawać ze słodzoną bitą śmietaną.


Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/torcik-czekoladowy_7990.html#ixzz3DWZ2E9f3
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation