Kuchnia

smaki

Turecki gulasz wołowy z fasolką szparagową
4- 6 porcje

składniki:
- 750 g mięsa wołowego na gulasz- użyłam karczku
- 1 kg fasolki szparagowej, świeżej
- 1 kg pomidorów
- 1 bardzo duża cebula
- 1 papryczka pepperoni
- sól, pieprz
- ugotowany ryż do podania

Mięso obrać< powinno pozostać mniej więcej 600 g czystego mięsa>, pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka, naczynia żaroodpornego. Mięso zalać wodą, aby zakryła całe mięso i gotować pod przykryciem ok 2 godziny aż mięso będzie bardzo miękkie. Podczas gotowania można dolać wody, jeśli wyparuje.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Z fasolki szparagowej odciąć końce i pokroić na 2 cm paski.
Cebulę i pepperoni pokroić w drobną kostkę.
Gotowe mięso odsączyć z wody, zostawiając chochlę pozostałego płynu. Do tego samego naczynia dodać ponownie mięso i wszystkie pozostałe składniki. Dusić całość pod przykryciem do czasu, kiedy fasolka będzie miękka- w zależności, u mnie trwało to ok 35 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Gulasz podawać z ryżem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation