Kuchnia

przepisy

Cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii | Kuchnia w formie

Potocznie mówi się “cukier waniliowy” na coś, co nie ma nic wspólnego z wanilią. To, co można spotkać w sklepie to nic innego, jak “cukier wanilinowy”. Zamiast wanilii zawiera wanilinę, czyli związek chemiczny. Wystarczy jednak laska wanilii i cukier, by mieć prawdziwy cukier waniliowy zawsze pod ręką.

Podobnie jest z aromatem wanilinowym, którego również nie stosuję. Zamiast niego korzystam z ekstraktu z wanilii, który zawsze jest u mnie w szafce.

cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy

Składniki:

Cukier waniliowy

szklanka cukru
1 laska wanilii

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wydrążyć nasionka. Nasiona wymieszać z cukrem i razem z pustymi laskami włożyć do słoika. Szczelnie zamknąć, co jakiś czas wstrząsać. Po ok. tygodniu cukier waniliowy jest już gotowy.

Ekstrakt waniliowy (esencja waniliowa)

2 laski wanilii
150ml wódki

Laski wanilii przeciąć na pół i wzdłuż wdrązając nasionka. Do butelki wsypać nasionka, laski i zalać wódką. Można nie wydrążąć nasion, jednak ekstrakt jest wówczas mniej aromatyczny. Obecność ziarenek w niczym mi nie przeszkadza.

Ekstrakt odstawić w ciemne miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Po tygodniu jest już ciemniejszy, jednak na wydobycie aromatu trzeba jeszcze poczekać.

W miarę ubywania ekstraktu podczas używania, wystarczy laski ponownie zalać alkoholem i odstawić na jakiś czas.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation