Książka

kuchennie - mięso

Pierś z indyka z sosem cytrynowo - musztardowym i sałatką

Mięso:

ok. 2-3 plastrów piersi z indyka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
2-3 łyżka musztardy
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przypraw / ja użyłam zioła włoskie/
2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka:

oliwa z oliwek
pieprz
sałata lodowa lub masłowa
ser feta
1-2 pomidory
1 cebula
przyprawy: oregano, bazylia

Wszystkie przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek, musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy rozbita pierś indyka i zostawiamy ją na ok 2h w lodówce. Marynatę która nam została zostawiamy - przyda się do polania mięsa po usmażeniu.
Po 2h grillujemy mięso na patelni grillowej lub smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek
międy czasie przygotowujemy sałatke.
Kroimy pomidory, cebule i ser feta, myjemy sałate i rozrywamy ją w rękach. Układamy w miseczce. Oliwe z oliwek mieszamy z przyprawami i polewamy po sałatce.
Całość polewamy resztką marynaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation