Kuchnia

Dekoracja ciast i tortów

​Tort czekoladowo-gruszkowy
Tort czekoladowo-gruszkowy
/Smacznego


Składniki:

4 małe gruszki
150 ml wytrawnego wina białego
Sok z jednej cytryny
125 g cukru
3 jajka
150 g cukru pudru
Sól
150 ml oleju słonecznikowego
650 g śmietany kremówki
100 g mąki
75 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
2 płaty żelatyny
Opakowanie cukru waniliowego
200 g konfitury malinowej
150 g mlecznej czekolady
2 opakowania przezroczystej polewy do tortów (Tortenguss)

Przygotowanie:

Gruszki obrać pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wino zagotować z sokiem z cytryny, 500 ml wody i 75 cukru. Włożyć gruszki i gotować 15-20 minut bez przykrycia.

Jajka, cukier puder i sól utrzeć na kremową masę. Powoli dolewać olej i 150 g śmietany.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy, piec w 175 st. C 20-30 minut. Gruszki wyjąć z zalewy. Gruszki i zalewę ostudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do 250 g śmietany dodać 50 g cukru i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z resztą. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Ubić 150 g śmietany i dodać do kremu.

Ciasto uwolnić z formy, przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą. Ciasto umieścić w pierścieniu tortownicy. Nałożyć krem i gruszki. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.

Czekoladę posiekać. 250 ml zalewy z gruszek i 250 ml wody połączyć, rozpuścić w tym polewę do tortów i czekoladę, podgrzewać cały czas mieszając, gdy jest blisko wrzenia odstawić, ostudzić, nałożyć na tort i wstawić na godzinę do lodówki.

Ubić 100 g śmietany i dekorować tort. Na kleksy śmietany nałożyć odrobina konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation