Kuchnia

pychotka

Sałatka z kurczarkiem i grillowanymi warzywami

Składniki:

1/2 sałaty dębowej
1/2 sałaty masłowej
3 garści roszponki

3 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa gyros
pieprz
po 1/2 papryki czerwonej, białej i zółtej
garść pomidorków koktajlowych
15 dag żółtego sera w 1 kawałku
bazylia, rozmaryn

sos:

1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz


1. Piersi kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w przyprawie gyros, posypujemy pieprzem i w całości smażymy na małym ogniu (ok 20 minut). Papryki kroimy na małe słupki i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, a pomidorki układamy na folii aluminiowej. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, a pomidory dodatkowo bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C z termoobiegiem przez 20 minut.

2. Składniki na sos dokładnie mieszamy - do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji (nie może być grudek). Lekko przestudzone mięso kroimy na 0,5 cm plastry. Na talerzu układamy sałatę dębową, masłową, posypujemy je roszponką i polewamy częścią sosu. Na sałaty wykładamy pokrojonego kurczaka, podpieczone pomidory i paprykę. Ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy nim sałatkę. Na koniec całość polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation