Kuchnia

sałatki/surówki

SAŁATKA Z SOCZEWICY I GRANATÓW
Składniki:

35 dkg zielonej soczewicy

2 owoce granatu

1 pęczek dymki

1 pęczek natki pietruszki

Sól

Pieprz

Składniki na sos:

1 zielona papryka

1 łyżeczka tartego imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka musztardy Dijon

Sok z 1 cytryny

4-5 łyżek oliwy


Algorytm postępowania:

1. Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania (powinna być lekko twarda). Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Owoce granatu przecinamy na pół i wydrążamy czerwone pestki. Najlepiej zrobić to ręcznie aby nie uszkodzić pestek.

3. Siekamy dymkę i pietruszkę.

4. Mieszamy składniki.

5. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Wszystkie składniki sosu, poza oliwą, wkładamy do miksera.

7. Podczas miksowania wlewamy powoli oliwę. Sos powinien stać się kremowy.

8. Sos dodajemy do sałatki na min. godziną przed podaniem.

9. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.
www.kuchennewariacje.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation