Kuchnia

przetwory

Dżem truskawkowy

Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 300 g cukru,
- nasiona z 1 laski wanilii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku wraz z resztą składników. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny bez przykrycia. Co jakiś czas mieszamy. Autorka podaje, że gotowanie można rozłożyć na 3 dni po 1 godzinie, ale ja wolałam gotować dłużej w ciągu jednego dnia. Gotowy dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation