Kuchnia

PRZETWORY

Gruszki w waniliowym syropie na zimę

Składniki na syrop:
•1 l wody
•250 g cukru trzcinowego
•1 laska wanilii

a ponadto:
•sok z cytryn
•gruszki

Przygotowanie:
•gruszki umyć, obrać, wydrążyć z gniazda nasiennego
•jak już mamy pełną miskę gruszek, skropić je sokiem z cytryn - na około 2-3 kg już obranych gruszek potrzebujemy sok z 1-2 cytryn - wymieszać, odstawić
•do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy, po około 10 minutach - dodajemy rozcięta laskę waniliową
•do wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy aż do zeszklenia (będą miały przezroczystą barwę) około 7-10 minut
•wyciągamy i tak gotujemy kolejną partię
•same owoce układamy w słoiku, nie dociskamy, układamy luźno, żeby słoik był pełen do 3/4 wysokości
•na sam koniec gotujemy pozostały syrop i gorącym zalewamy nasze gruszki
•zamykamy - zakręcamy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
•po tym czasie dodatkowo pasteryzujemy, 10-15 minut od zagotowania się wody w garnku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation