Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na spód:

150 g ciastek kokosowych
30 g wiórków kokosowych
60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając, do zezłocenia. Dodać ciastka, masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę malinową (panna cotta):

350 g malin (świeżych lub mrożonych)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 g cukru
525 ml śmietany kremówki 36%
175 ml mleka
5 i 1/4 łyżeczki żelatyny w proszku
1/3 szklanki gorącej wody
W garnuszku umieścić maliny, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zdjąć z palnika. Przestrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte maliny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć przelać na schłodzony kokosowy spód.

Odstawić do lodówki na całą noc, do zgęstnienia.

Ponadto:

5 ciastek kokosowych
2 łyżki wiórków kokosowych
250 ml śmietanki kokosowej 22% (schłodzonej przynajmniej 24 h wcześniej)
2 łyżeczki cukru pudru
200 g świeżych malin
Ciastka i wiórki umieścić w malakserze, zmiksować na okruchy. Obsypać boki i wierzch deseru (ciasteczka raczej nie będą trzymały się boków deseru).

Śmietankę kokosową ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć na wierzch deseru. Obsypać malinami.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation