Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Przekąski na imprezę -
paszteciki z kapustą i grzybami - kuchniaagaty.pl
Takie wytrawne pierożki z drożdżowego ciasta spokojnie mogą leżeć na stole przez całe przyjęcie, bo smakują tak samo dobrze jedzone na zimno, co podgrzane.
Jeśli wolicie je ciepłe, wstawcie na kilka minut do nagrzanego piekarnika, staną się wtedy dodatkowo lekko chrupiące.
Składniki
ciasto
mąka pszenna - 500 g
mleko - 1 szklanka, letnie
olej - 2 łyżki
jajko - 2 szt (1 do ciasa, 1 do posmarowania wierzchu)
sól - 1 łyżeczka
drożdże instant - 5 g
farsz
kapusta kiszona - 500 g
pieczarki - 300 g
cebula - 1 szt
liśc laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarna
masło - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
rozmaryn - 1 łyżeczka, suszony
pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrób ciasto , dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut). Uformuj z ciasta kulę, odłóż w misce przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wykrawaj okręgi na środek każdego połóż nadzienie zlep jak pierogi. Ułóż gotowe paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do góry, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryj ściereczką, pozostaw na 20 - 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, aż staną się złote.
Nadzienie: Cebulę pokrój w małą kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Dopraw rozmarynem i pieprzem, smaż aż staną się miękkie.
Do garnka włóż kapustę (sprawdź czy nie jest zbyt słona, w razie konieczności opłucz ją pod bieżącą wodą). Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Możesz dodać też kilka suszonych grzybów. Duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj pieczarki i masło, gotuj jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudź.
Kapustę wyłóż na sitko i odciśnij. Farsz nie może być zbyt mokry, żeby nie rozmoczył ciasta pierożków.
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