DIY - zrób to sam

świetne pomysły

Bułeczki pieczarkowo-serowe
Składniki:
• Na ciasto:
• drożdże [1 op.] (7g suchych drozdzy najlepiej Dr Otcera)
• mleko [125 ml] (ok.połowa szklanki)
• margaryna [40 g] (ok. 1/6 kostki Kasi)
• cukier [0.5 łyżeczki] (połowa małej łyżeczki)
• mąka pszenna [250 g]
• sól
• jajka [1 szt.] ((1 rozbełtane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
• Na farsz:
• pieczarki [12 szt.] (ok. 12-13 sztuk dużych pieczarek)
• cebula biała [2 szt.]
• ser żółty (mała kostka startego sera ja daję na oko ;) )
• oliwa [1 łyżka]
• przyprawa do ziemniaków (Polecam Kamisu (moze to dziwnie brzmi by dodać jado pieczarek ..ale zaufajcie że połączenie BOSKIE)

Przygotowanie:
Ciasto:

(bardzo podobne do mojego na drozdzowki)

Do mąki dodać sypkie drożdze i szczypte soli.Wymieszac...

Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić.
Podgrzać mleko ja też w mikrofali bo szybciej ...musi być letnie...dodać połowę łyżeczki cukru i wymieszać.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło....
Wyrobić dobrze alle lekko nie zagniatać zbyt długo ciasto ma być pulchne ;)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h

Farsz:
Obrać i oczyścic pieczarki...
Obraną cebulę posiekać (ja wkładam do blendera z lenistwa :D )

Cebulkę zeszklić na łyżce oliwy z oliwek...potem dodawać posiekane pieczarki .
Poddusić i dodać przyprawę do ZIEMNIAKÓW!
Ja nie załuję ...bo bardzo lubimy ten smak...w dodatku nie zawiera cukru a sól i nie trzeba solić.
Lepiej by farsz był słońszy (ale też nie przesadzić)...bo w cieście będzie smakował delikatniej...
Pieczarki odparować i ostudzić...

Zmiksować lub zetrzeć ser żółty.

przygotowac blachę wylozyc papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobić ponownie...
Rozwałkować na placek...pociąć w prostokąty...na jednym końcu naciąć
Nakładać farsz...potem łyżeczką starty ser ...przykryć 1 bok nie nacięty potem ten nacięty.

posmarować 1rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka

Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut. aż ciasto będzie rumiane.

Z podanej ilości wyszło mi 8 dużych bułeczek (cała jedna blacha)
Przyznam ze najlepiej smakująna ciepło (można odgrzać w mikrofali potem...sprawdząłam)

POLECAM!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation