Kuchnia

Zjemy coś ?

Owsianka z siemieniem lnianym
łyżka kaszy jaglanej by Beata Pawlikowska

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżka siemienia lnianego

1 truskawka (albo do wyboru: plasterek pomarańczy, kawałek mandarynki, malina, kilka jagód lub kawałek kwaśnego jabłka)

1 łyżka rodzynek

1 suszony daktyl

1 suszona figa albo morela

1 łyżka pestek słonecznika

1 łyżka pestek dyni

1 goździk

Po ćwierć łyżeczki: cynamon, imbir, kurkuma

Przygotowanie:

Zagotować trochę wody w małym garnku (ok. pół szklanki). Dodać 1 łyżkę opłukanej kaszy jaglanej. Dodać 1 łyżkę siemienia lnianego. Dodać ćwierć łyżeczki cynamonu. Wymieszać, gotować przez chwilę. Dodać 3 łyżki płatków owsianych. Dodać ćwierć łyżeczki imbiru i goździk. Wymieszać, gotować przez chwilę. Dolać trochę zimnej wody (mniej więcej 2-3 łyżki). Wymieszać, gotować przez chwilę. Dodać 1 truskawkę pociętą w plasterki (lub inny owoc). Wymieszać, gotować przez chwilę. Dolać gorącej wody – tyle, żeby sięgała ok. 1.5 cm powyżej kaszę. Dodać ćwierć łyżeczki kurkumy. Wymieszać, gotować przez chwilę. Dodać daktyla, figę lub morelę pocięte w paseczki, rodzynki, nasiona dyni i słonecznika. Wymieszać, gotować przez ok. 20 minut aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation