Kuchnia

obiad

Kalafior zapiekany a`la carbonara

Składniki:
1 kalafior (można dorzucić kilka różyczek brokuła)
350 ml mleka
2 żółtka
1,5 łyżki mąki
50g masła
120g startego sera żółtego (ostrego w smaku)
100g (duża kulka) startego sera mozzarella
2 łyżki parmezanu
sól
1 łyżka przyprawy do spaghetti carbonara Kamis
1/2 łyżki bułki tartej
100g boczku

Kalafiora podzielić na różyczki i lekko podgotować w wodzie lub na parze. Naczynie żaroodporne natłuścić i podsypać leciutko bułką tartą. Ułożyć w nim różyczki kalafiora.
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na chrupko. Sery żółte mieszamy. W rondelku gotujemy: mleko, masło, żółtka i mąkę (do zgęstnienia) ciągle mieszając rózgą. Dodajemy boczek i 3/4 żółtego sera i doprawiamy. Gotujemy chwilkę do rozpuszczenia się sera. Powstałym sosem polewamy kalafiora. Posypujemy resztą żółtego sera a na koniec leciutko posypujemy bułka tartą. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Podawać jako samodzielną zapiekankę lub jako dodatek do obiadu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation