Kuchnia

bułki

Makowczyki
Na około 28 sztuk
200 g mąki
40 g drobnego cukru
30 g słodkiego mleka skondensowanego
30 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g masła
1 żółtko
50 g zmielonego trzykrotnie maku*
20 g orzechów włoskich
20 g rodzynek
35 g gęstej pomarańczowej marmolady
*mak przygotowuję w następujący sposób: wieczorem gotuję 250 ml mleka i 250 ml wody. Wsypuję 1 szklankę maku. Gotuję przez 40 minut. Przykrywam i odstawiam na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem
wstawiam do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Mielę go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 300 g zmielonego maku. To
co zostaje
zamrażam.
MAKOWCZYKI - sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek. Dolewamy miód i mleko, na końcu dodajemy masło i żółtko. Zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą.
3. Większą odkładamy na bok. Do mniejszej dodajemy mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
4. Rozwałkowujemy masę jasną na prostokąt o wymiarach 35 x 18 cm. Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej.
5. Rozwałkowujemy, także na folii, część z makiem na taki sam wymiar. Nakładamy równo ciemne ciasto na jasnym. Zwijamy rozpoczynając od dłuższego boku. Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
7. Rozwijamy rulonik ciasta z folii i kroimy go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm. Jeżeli podczas krojenia okaże się, że powstały jakieś dziurki w skutkiem niedokładnego gdzieś zwinięcia możemy włożyć w nie rodzynkę. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się.
8. Pieczemy bez nawiewu, przez około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy tylko zaczną się rumienić, lepiej pilnować tego momentu, aby ciastka nie wyszły zbyt twarde. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation