Kuchnia

obiady

Papryka faszerowana kus-kusem z fasolką szparagową
Składniki:

2 czerwone papryki
100g fasolki szparagowej mrożonej
1 szklanka kus-kus
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 pomidorki koktajlowe
100g tofu
pęczek świeżej bazylii
bulion warzywny
sól i pieprz do smaku
Papryki przekrajamy na pół zachowując ogonki. Całkowicie usuwamy gniazda nasienne a paprykę od wnętrza solimy. Kus-kus zalewamy wrzącym bulionem (1-2 cm płynu nad powierzchnią kaszki). Tofu kroimy w małą kostkę, zalewamy sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstawiamy na chwilę. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy. Bazylię siekamy. Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę i kroimy na mniejsze części. Kus-kus, tofu, cebulę i czosnek, bazylię i fasolkę łączymy ze sobą. Farsz doprawiamy i przekładamy do papryk.

Tak przygotowane papryki przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation