Kuchnia

zima idzie. przetwory_nalewki

Czeko-jeżyny / czekoladowo-jeżynowy dżem

Składniki na około 5 słoików o pojemności 200 ml:

•2 kg jeżyn
•około 100 ml wody
•400 g cukru trzcinowego
•40 g prawdziwej czekolady z zawartością minimum 70% kakao
•około 20 listków mięty czekoladowej (możńa pominąć, ja uwielbiam więc dodałam)




Przygotowanie:

•jeżyny umyć, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, zacząć gotować co jakiś czas mieszając
•po około 20 minutach gdy sok już puści z owoców, dodajemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut, wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia na kilka godzin
•po tym czasie nakladamy na sitko z bardzo drobną siatką łyżka po łyżce soku z owocami i przecieramy do drugiego garnka
•przetarte jeżyny odparowujemy na średnim ogniu, trwa to około pół godziny, dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia się - na tym etapie proszę sprawdzić czy jest dla Was ta dżemowa propozycja odpowiednio słodka - dla nas jest idealnie wyważona, słodko-konkretna, z wyczuwalną nutką gorzkiego smaku od czekolady, ale idelanego smaku
•pod sam koniec dla tych, którzy lubią i chcą wystarczy dodać drobno pokrojone listki mięty
•gorące nakładać do słoików, jak zupełnie przestygną, proponuję je dodatkowo zapasteryzować - około 7 minut od zagotowania

Przepis ze strony:
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/09/czeko-jezyny-czekoladowo-jezynowy-dzem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation