Wnętrza

Piękne wnętrza

Lekki tort marchewkowy

Składniki:

300 g drobno startej marchwi
100 g ananasa
40 g migdałów w płatkach
70 g wiórków kokosowych
300 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
200 g cukru
225 ml oleju roślinnego
sok z 1 pomarańczy
laska wanilii
0,5 szklanki cukru pudru
250 g serka mascarpone
125 g serka śmietankowego
400ml śmietany 36%
truskawki (do dekoracji)
świeże listki mięty (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe,drobno pokrojonego ananasa,posiekane migdały.W drugim naczyniu mieszamy mąkę,sodę,proszek,przyprawę piernikową i cynamon.W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja,dodając stopniowo cukier i olej.Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę.Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut.
Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół.

Krem:

Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort.
Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation