Kuchnia

Pysznie

Najprostsze, szybkie ciasto ze śliwkami


Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
jednak jeśli chcecie mieć niższe ciasto, można piec w nieco większej)*:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 12 śliwek

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation