Kuchnia

zdrowe ale nie nudne

Chleb do grilla

Składniki

Otręby pszenne
400 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych Kupiec
1/2 łyżeczki soli
180 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g suszonych pomidorów w oleju, drobno
pokrojonych
200 g czarnych oliwek, drobno
pokrojonych




Przygotowanie

Mąkę wymieszać z otrębami i solą. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę z otrębami. Wymieszać i zagnieść. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto, podzielić na pół, uformować dwa równej wielkości bochenki, ułożyć na dwóch blachach do pieczenia. Wierzch bochenków naciąć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec pojedynczo ok. 25 - 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation