Kuchnia

Jedzenie

Burek ze szpinakiem i serem

Składniki

9 płatów ciasta filo, rozmrożonych
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g świeżego szpinaku
130 g sera feta
3 łyżki sezamu
sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni (u mnie wok), na łyżce oliwy smażymy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż cebula się zeszkli.Dodajemy na patelnię szpinak i smażymy go na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a listki stracą na objętości - około 10 minut. doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy szpinak wystygnie, dodajemy do niego pokruszony ser feta, mieszamy, by składniki połączyły się.

2 łyżki oliwy z oliwek, mleko, jogurt naturalny i jajko mieszamy w kubeczku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, dostawiamy.

Płat ciasta filo składamy na pół (wzdłuż) i układamy an blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy płat 3-4 łyżkami mieszaniny mleczno-jajecznej. Masa powinna dokładnie nawilżyć cały placek i nawilżyć go.

Kolejny płat ciasta składamy na pół i układamy na pierwszym płacie. Znów smarujemy go mieszanką mleczno-jajeczną.

Kolejny płat ciastka przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na dwóch poprzednich. Na niego wykładamy szpinak z serem i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni placka, zostawiając 1 cm odstępu od brzegu.

Szpinak przykrywamy kolejnym płatem ciasta (nieprzeciętym, czyli de facto dwiema warstwami) i smakujemy go mieszanką jajka z mlekiem. Układamy na wierzchu kolejny płat ciasta i znów smarujemy mieszanką. Pojedynczy płat ciasta (ten, który został na po wcześniejszym przecięciu dużego placka) układamy na wierzchu i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem.

Pin on Pinterest
Placek pieczemy przez 30 minut, do zezłocenia, w temperaturze. 170 stopni (termoobieg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation