Nauka i natura

Jesień, Hallowen

Babeczki dyniowo-bananowe (4 duże babeczki)

1 szkl puree z dyni
1 banan rozgnieciony widelcem
2 jajka
50 g masła stopionego i wystudzonego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
200 g mąki
120 g cukru
1/2 op cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C. W misce zmiksować dynię, banana, jajka i wystudzone masło. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i przyprawy. Zawartości obu misek połączyć. Masę rozdzielić pomiędzy foremki. Piec 30 min do suchego patyczka. Pozostawić do wystudzenia.

Lukier:
2 białka
2 szkl cukru pudru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
barwnik pomarańczowy i czarny

8 okrągłych płatków waflowych
4 pralinki Ferrero Rondnoir
4 orzechy laskowe w czekoladzie
kilka żelek Spaghettini o smaku coli
2 plastikowe torebki do szprycowania
2 tylki do dekoracji
wykałaczka

Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać kwasek cytrynowy. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać barwnik pomarańczowy i polukrować wystudzone babeczki. Jeżeli babeczki wyrosły za bardzo trzeba je ściąć na płasko.
Z drugiej części lukru ująć dwie łyżki masy i przełożyć do miseczki. Wmieszać barwnik ciemny. Jeżeli lukier zrobił się zbyt zwarty, trzeba rozrzedzić go odrobiną wody. Pozostawić do zastygnięcia. Pająk będzie się lepiej trzymał, gdy przyklei się do lukru. Podana ilość lukru wystarczy na opajęczynowanie 8 wafelków. Na 4 opłatkach, po środku każdego, ułożyć pralinkę, dodać głowę z orzecha w czekoladzie. Oczy namalować resztką białego lukru. Żelkę pociąć na kawałki i przykleić kończyny. Gotowego pająka na opłatku umieścić na babeczce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation