Kuchnia

Przepisy

Pizza góralska na sosie śmietanowym z grzybami, oscypkiem i wędzonym kurczakiem

Składniki:
2 pizze o wymiarach ok. 30×40 cm

na ciasto:

500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych drożdży
350 ml letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli



na pizze:

1 duże wędzone podudzie z kurczaka
40 g suszonych grzybów leśnych
100 g oscypka
100 g twarogu wędzonego solankowego
150 g startej mozzarelli
mały pęczek pietruszki

sos śmietanowy:

200 ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki uniwersalnej przyprawy warzywnej
łyżka wody z grzybów (opcjonalnie)
1 łyżka masła
pieprz
sól

Wykonanie:

Oscypek ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Twaróg wędzony kruszymy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszkę siekamy. Podudzia z kurczaka obieramy z mięsa i dzielimy na mniejsze cząstki. Grzyby wrzucamy do małego rondelka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik, odstawiamy na 10 minut. Następnie siekamy.

Ciasto: Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i rozkruszone drożdże (jeśli używamy drożdży suchych wsypujemy je do wody i delikatnie mieszamy). Pozostawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól. W środku mąki robimy zagłębienie i wlewamy drożdżowy płyn. Ręcznie lub przy pomocy miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dolewamy oliwę.
Zagniatamy przez około 5-10 minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na posypany mąką blat i chwilę ugniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dowolny kształt. Wykładamy na dwie blachy wyłożone pergaminem. Pozostawiamy na kolejne 20 minut.

Sos śmietanowy: Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Możemy dolać łyżkę wody z moczenia grzybów. Przyprawiamy tymiankiem, przyprawą warzywną i pieprzem. Na koniec dodajemy do smaku sól. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając.

Wierzch pizz smarujemy sosem śmietanowym. Rozdzielamy pomiędzy obie pizze mozzarellę, oscypek i twaróg. Dodajemy kurczaka oraz grzyby.
Piekarnik nagrzewamy do 240°C i pieczemy około 10-15 minut. Gorące pizze przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation