Kuchnia

Przepisy

Rogaliki na maślance



Śniadanie idealne. Pyszne, domowe rogaliki, z dodatkiem maślanki, dzięki której są wilgotniejsze, a jednocześnie delikatne i puszyste. Nie są też trudne do wykonania, ani zbytnio pracochłonne. Uniwersalne w smaku, nadają się zarówno do podania z masełkiem i dżemem, na słodko, jak i z wędliną czy serem.

Źródło: rogaliki



Składniki na 16 rogali:

- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 200 ml maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików



Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.

Wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty zwijać, formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na 30 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180 st. C, do zezłocenia.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation