Kuchnia

Ciasta i desery

Dyniowe muffiny z imbirem
Składniki:
• 1 i 1/4 szklanki startej dyni (na oczkach tarki do placków ziemniaczanych)
• 1 i 2/3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru (pół na pół brązowego i pudru)
• łyżeczka tartego imbiru
• szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 jajka
• 110 g roztopionego i przestudzonego masła
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub przygotować silikonowe foremki.
W jednej misce połączyć suche składnik. W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem oraz tartą dynią. Połączyć zawartości obu misek i niezbyt starannie wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem w 2/3 wysokości.
Piec 25-35 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation