Kuchnia

Pieczywo

Chleb orzechowy
Składniki:

500 g mąki pszennej
15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)
10 g soli (2 łyżeczki)
50 g oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy)
320 ml wody
200 g orzechów włoskich
1. Wszystkie składniki -oprócz oliwy/oleju- wyrobić robotem lub ręcznie. Na koniec dodać oliwę/olej. Jak ciasto będzie już jednolite dodać do niego rozdrobnione orzechy (ja je wcześniej stostowałam na patelni) i całość jeszcze chwilę wyrobić aby orzechy równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
.2. Po wyrośnięciu uformować dwa małe bochenki i zrobić w środku otwory lub jak ja włożyć w środek małe żaroodporne naczynka posmarowane olejem
3. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na następne 50-60 minut.

4. Wstawić wyrośnięte -można je lekko naciąć- chlebki do piekarnika nagrzanego do 250 stopni a na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą. Piec 5 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation