Jak zrobić nadziewane papryki na Halloween?
Nadziewana papryka to danie, które nadaje się na każdą okazję. Dlaczego więc nie zmodyfikować go nieco, by cieszyło gości także na imprezie z okazji Halloween? Wystarczy kilka prostych cięć, by zamienić zwykłą paprykę w halloweenowy... lampion. Nie martw się, nie będę cię karmić ogniem. Pokażę ci jak przygotować specjalny farsz idealnie uzupełniający całą potrawę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 papryki, mały nożyk do warzyw lub nożyk do drążenia wzorów w dyniach, 225g ugotowanego makaronu spaghetti, 1 duży pomidor, 1/2 szklanki suszonych pomidorów (przez 10 minut namaczanych w gorącej wodzie), 1/2 czerwonej papryki, 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 szklanki świeżych liści bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika (namaczanych przez kilka godzin w wodzie), 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, 1 daktyl (bez pestki), 1/4 łyżeczki soli (najlepiej morskiej), pieprz mielony do smaku
Makaron ugotuj i odstaw na bok. W międzyczasie przygotuj papryki. Odetnij ich górną część i wydrąż środek. Następnie – za pomocą małego i ostrego nożyka - wytnij z jednej strony oczy i usta, podobnie jak w przypadku dyni. „Czapeczki” odcięte na początku zachowaj.
Pozostałe składniki umieść w misie robota kuchennego i miksuj przez około 1 minutę (lub do czasu uzyskania jednolitej masy).
Farsz wymieszaj z makaronem lub przepuszczoną przez maszynkę cukinią.
Nałóż farsz do papryczek i przykryj je z wierzchu czapeczkami.
Oto efekt końcowy. Przerażająco smaczny.
http://www.tipy.pl/artykul_17156,jak-zrobic-nadziewane-papryki-na-halloween%C2%B7.html