Kuchnia

MAKARONY

Zdjęcia dla przepisu: Makaron kokardki w sosie śmietanowym z szynką i papryką przepis dodany przez ilka_86 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Makaron kokardki w sosie śmietanowym z szynką i papryką

Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Składniki

makaron kokardki 150 g
papryka czerwona 1 płat
papryka żółta 1 płat
szynka 80 g
oliwa 1 łyżka
śmietana 30% 120 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia

Makaron kokardki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy.

Plastry szynki kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce rozgrzanej oliwy w rondelu lub na patelni.
Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do podsmażonej szynki. Smażymy wszystko, aż papryka zmięknie.

Do szynki z papryką wlewamy śmietanę i dokładnie całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Doprowadzamy wszystko do zagotowania.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy tak, aby sos dokładnie oblepił makaron. Wykładamy danie na talerze i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation