Kuchnia

Kuchnia - zupy i ...

Kokosowa zupa z kalafiorem i kurczakiem
(2 porcje)

120 g kurczaka
200 ml mleka kokosowego
100 ml mleka
500 ml wody
1 średnia marchew
2 łyżki posiekanego selera naciowego
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
250 g kalafiora
1/2 szkl świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
biały pieprz

Dzień przed przyrządzaniem nacieramy pierś z kurczaka odrobiną soli i curry, zostawiamy na noc w lodówce.
Wodę podgrzewamy, dodajemy mleko kokosowe, posiekany seler, imbir oraz 1/2 kalafiora, gotujemy pod przykryciem kilka min, aż kalafior będzie miękki, po czym blendujemy.
Do rondla wrzucamy pokrojonego w cienkie paski kurczak, oraz plastry marchwi, po 10 min dodajemy szpinak i rozdrobniony kalafior.
Całość doprawiamy ostrą papryką, solą, curry oraz białym pieprzem.
Zupę gotujemy 12 min pod przykryciem, po czym odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy mleko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation