Kuchnia

dania mięsne

Curry z boczniaków

Składniki

500 g boczniaków

kawałek korzenia imbiru (powiedzmy 8cm)

1 łyżka (bardziej czubata niż płaska) przyprawy curry

3 ząbki czosnku

100 g roszponki (jak będziecie mieli pod ręką 200 to też nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie)

1 szklanka (lub około) mleczka kokosowego

gruba sól do smaku lub sos sojowy

opcjonalnie (po 1/2 łyżeczki mielonego kminu i kardamonu + dla zaostrzenia pieprz lub chilli do smaku), niekoniecznie- curry zaczarowuje potrawę wystarczająco

2-3 łyżki oliwy do smażenia

Wykonanie

Grzyby czyszczę, kroję niezbyt drobno, roszponkę płuczę, odcinam i odrzucam korzonki.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam curry + ewentualnie pozostałe indyjskie przyprawy i obrany, starty na drobnej tarce imbir. Prażę minutkę- dwie na wolnym ogniu mieszając. Dorzucam boczniaki, zwiększam ogień i trzymam od czasu do czasu mieszając około 10 minut, dorzucam listki roszponki, smażę kilka chwil, doprawiam kilkoma szczyptami grubej soli, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewam mleczko kokosowe, mieszam, podgrzewam chwilę. Teraz należy sprawdzic czy nie wolicie bardziej ostro i doprawic ewentualnie. Gotowe, smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation