Kuchnia

Mniammm

Kolejny bazowy przepis – masa z pianek marshmallows. Sprawdza się przede wszystkim przy zdobieniu tortów. Jest prosta do zrobienia, choć odrobinę czasochłonna. Zdecydowanie łatwiej jest kupić gotowy lukier plastyczny, którego to zamiennikiem jest właśnie masa z pianek. Masę uzyskujemy poprzez połączenie roztopionych pianek z ogromną ilością cukru pudru i długotrwałym wyrabianiu powstałej „ciapai”. Masa łatwo się rozwałkowuje i ładnie układa na tortach. Wydaje mi się, że pod tym względem jest lepsza od lukru plastycznego. Niestety nie sprawdzałam jeszcze jak sprawuje się przy lepieniu figurek, ale to może następnym razem :)
Z poniższych proporcji udało mi się obłożyć 2 razy tort o średnicy 18 cm, także powinien wystarczyć spokojnie na taki o średnicy 24 cm (bez dodatkowych ozdób).

Składniki:

200 g białych pianek marshmallows
500 g cukru pudru + całkiem sporo do podsypywania przy wyrabianiu
łyżka wody
Pianki z wodą umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszając doprowadzamy do całkowitego stopienia.
Dosypujemy połowę cukru pudru i dalej mieszamy. Nie trzeba przesiewać cukru i nie martwcie się grudkami – przy wyrabianiu wszystko ładnie się wygładzi. Jeśli potrzebujecie jeden kolor masy, na tym etapie możecie już dodać barwnik. Jeśli nie, dodaje się go po wyrobieniu i podzieleniu masy.
Ściągamy miskę z kąpieli wodnej i dodajemy resztę cukru pudru. Kiedy już nie damy rady mieszać szpatułką lub łyżką, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, aż osiągniemy gładką masę, która wygląda tak jak na obrazku.
Muszę przyznać, że barwienie jej nie było łatwe, ale za to ładnie się rozwałkowywała i była naprawdę bardzo elastyczna.

Dużym problemem w Polsce jest znalezienie pianek w kolorze białym, zazwyczaj są biało różowe. Jeśli potrzebujecie różową masę – ok, gorzej z innymi kolorami :) Ja swoje zamówiłam na allegro, ale ostatnio widziałam też takie w Biedronce :)

źródło: cupcakefactory.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation