Kuchnia

babeczki

*** MIGDAŁOWE MUFFINY ***

Składniki:

100 g zmielonych migdałów (bez skórki)
120 g cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny
1 białko
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
200 ml mleka
80 g masła
1/2 laski wanilii

Przepis:

W mikserze ubijamy białko na sztywno. Dodajemy cukier puder, migdały, sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Gotowy marcepan odkładamy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wszystkie składniki mokre (jajka, mleku, masło) łączymy ze sobą. W mikserze umieszczamy marcepan, składniki suche i mokre, dodajmy ziarenka z 1/2 laski wanilii i wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 objętości, na wierzch możemy dać posiekane migdały i pieczemy przez 25 min w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation