Kuchnia

Kuchnia - przepisy

Krem marchewkowy z kaszą jaglaną (3-4 porcje)

Składniki:
marchew - 600g
kasza jaglana - 3/4 szklanki
cebula - 1 duża
czosnek - 2 ząbki
bulion warzywny
olej - 1 łyżka
kurkuma - szczypta
curry - 1 łyżeczka
starta gałka muszkatołowa - szczypta
sól

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, umieścić na kuchence i prażyć do momentu uwolnienia się orzechowego aromatu. Zalać sporą ilością wody, najlepiej gotującą się, wymieszać dokładnie, przelać wszystko przez sitko, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Kaszę ponownie umieścić w garnku, wlać do niego 1,5 szklanki wrzątku, posolić, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Marchewkę umyć, obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka, zalać bulionem (taką ilością, aby przykryć warzywa) i odrobinę posolić. Gotować do miękkości ok. 30-40 minut.
Groszek zalać w miseczce wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozetrzeć go widelcem z 1 łyżką oliwy z oliwek, dodać listki mięty lub innych ziół i migdały. Wymieszać i odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Do ugotowanej marchewki dodać kurkumę, curry, gałkę muszkatołową, ugotowaną kaszę jaglaną i podsmażoną cebulą z czosnkiem. Zmiksować na gładki krem i doprawić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation