Ciasto bakaliowo-kolorowe SA
Upiec cienki jasny biszkopt.
BISZKOPT JASNY
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.
PLACEK KAKAOWY
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto jak biszkopt. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.
PLACEK ORZECHOWY
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag orzechów krojonych
20 dag cukru kryształu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.
PLACEK KOKOSOWY
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.
MASA
1 l mleka
10 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
15 łyżek cukru kryształu
50 dag masła
1-2 łyżeczki kakao
mandarynki z puszki
brzoskwinie z puszki
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części:
– do I dodać kakao
– do II dodać pokrojone mandarynki
– do III dodać pokrojone brzoskwinie
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.
http://www.deon.pl/deon-cafe/kuchnia-przepisy-kulinarne/ciasta-i-desery/art,42,ciasto-bakaliowo-kolorowe.html