Devil's Food Cake :
http://rustykalnakuchnia.blogspot.com/2013/05/devils-food-cake.html#more
Receptura:
100 g ciemnego kakao (ok 7 łyżek)
100 g cukru ciemnego muscovado
200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej zaparzonej
Kakao wymieszaj z cukrem, zalej gorącą kawą i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Suche składniki przesiej do miski.
125 g miękkiego masła niesolonego
125 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i ekstrakt. Teraz możesz wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Wlej przestudzona kawę z kakao i cukrem muscovado i wszystko mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładkie i jednolite czarne prawie ciasto :)
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku - temperatura odpowiednia to 180*C / 355*F.
Jeśli podzielisz ciasto na dwie części i użyjesz 2 form o średnicy 20 - 23 cm, to czas pieczenia to 30 minut, natomiast jeżeli całe ciasto wlejesz do 1 tortownicy o podobnej średnicy czas pieczenia to 40 - 45 minut. Decyduje suchy patyczek wbity w ciasto pod koniec pieczenia.
Ganache:
125 g masła niesolonego
100 ml śmietanki słodkiej (może być od 7% - 12% )
300 g dobrej gorzkiej czekolady
Masło rozpuść ze śmietaną. Gorący płyn zdejmij z ognia i wsyp posiekaną czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia. Polewa ta nigdy nie tężeje zupełnie, zawsze jest miękka i kremowa, ale w lodówce staje się nieco bardziej gęsta.
Montaż :)
Jeżeli ciasto pieczone było w całości, przekrój je wzdłuż. Pomiędzy dwa placki nałóż część przygotowanego ganache (ok 1/3 masy) i rozsmaruj równomiernie. Resztę polewy wyłóż na wierzch i boki ciasta.
Devil's Food Cake najlepszy jest w dniu przygotowania, ale na drugi dzień też jest jeszcze dobry.