Kuchnia

słodkości

Szybkie ciasto cytrynowe z makiem - Mała Cukierenka

Szybkie ciasto cytrynowe z makiem
Składniki:
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki suchego maku
2 jajka
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
150g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 krople aromatu cytrynowego
mak do posypania

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, makiem.

2. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt z sokiem z cytryny. Dodać olej, wymieszać. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać jajka i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać łyżką.

3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką do ich połączenia. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
4. Do rondelka wlać sok z cytryny i zagotować. Wsypać cukier puder i wymieszać na jednolitą masę, zdjąć z ognia. Dodać krople aromatu cytrynowego i wymieszać.

5. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta i posypać makiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation