Kuchnia

Master chef

Kolorowe serowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
250 g chudego lub półtłustego twarogu
kilka suszonych pomidorów
pół pęczka koperku
1-2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
kilka plastrów dobrej wędliny np. wędzonej piersi kurczaka lub indyka
4 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu
4 garście rukoli
2 łyżki prażonej cebulki
sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, posiekany koper i odrobinę soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i lekko je rozwałkowujemy. Smarujemy przygotowanym twarożkiem zostawiając wolne około 4 cm wzdłuż jednego z dłuższych boków (żeby farsz nam nie wypłynął podczas zwijania). Na twarogu układamy pokrojoną w kostkę wędlinę i liście rukoli. Całość posypujemy prażoną cebulką i starym serem.
Ciasto zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony, która została do końca posmarowana twarogiem. Zwiniętą roladę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Powstałe w ten sposób ślimaczki układamy na blasze, na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190OC na około 20-25 minut (do momentu lekkiego zezłocenia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation