Kuchnia

Pasty i pasztety

Składniki:
Ciecierzyca (ugotowana) - 1,5 szklanki
Nasiona sezamu - 4 łyżki
Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
Czosnek - duży ząbek
Sok z połowy średniej cytryny
Czerwona papryka - spora sztuka
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykę upiecz w piekarniku (w całości, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (paprykę warto obracać co jakiś czas aby skórka pociemniała z każdej strony).
Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką lub włóż do woreczka foliowego i szczelnie zamknij. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
Do pasty dodaj ciecierzycę, paprykę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation