Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

KEKS
(przepis na jedną keksówkę)

Składniki:
- 5 jajek
- 2 szkl mąki
- 1 margaryna
- 1 szkl cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50ml spirytusu
- dowolna mieszanka owoców kandyzowanych
- odrobina mąki ziemniaczanej

Mieszankę owoców wyłożyć na miseczkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić.

Rozdrobnioną margarynę utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Jajka rozdzielić: białka ubić na pianę i odstawić, a żółtka dodać do utartej masy. Miksować jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach, po chwili dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy oraz stopniowo spirytus. Na koniec do masy ostrożnie przełożyć pianę i wymieszać bardzo delikatnie łyżką. Na koniec wrzucić owoce i też delikatnie przemieszać.

Formę do keksa wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia oraz posmarować margaryną. Wyłożyć ciasto. Piec w około 180-200°C, 40-50min.

* Margarynę wyłożyć wcześniej z lodówki do temperatury pokojowej.
* Kawałeczek margaryny zostawić do posmarowania blaszki
* W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (szczególnie na początku) - ciasto może upaść!
* Spirytus można zastąpić 100ml wódki lub innym dowolnym alkoholem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation